El president del CSSV, Francesc Ferrer, la gerent, Elisabeth Rutllant, i la directora assistencial, Olga Mato, van prendre part en la primera reunió del Consell Municipal de Salut Pública de Vilafranca, després que el Ple de l’Ajuntament aprovés definitivament la modificació del seu reglament per donar cabuda a més entitats i col·lectius de la societat vilafranquina i que se’n nomenessin els membres.
Es tracta d’un òrgan de participació ciutadana integrat per una trentena de representants de diferents àmbits vinculats a la salut: centres d’atenció primària, farmàcies, associacions de veïns i de famílies de les escoles, sindicats… més un representant de cada grup municipal i dos del Departament de Salut. Es configura com “un espai útil on cadascú aporti la seva visió, experiència i expertesa des de la proximitat per millorar la salut, la qualitat de vida i el benestar de la ciutadania de Vilafranca”, segons Francisco Romero, alcalde del municipi. Mato, que forma part d’aquest òrgan, Ferrer i Rutllant hi van presentar el projecte d’ampliació i millora del Centre Ricard Fortuny.
Jordi Junyent, regidor de Salut Pública de Vilafranca, va qualificar el consell com un dels objectius del mandat de l’equip de govern i considera que el principal repte per als pròxims anys serà el canvi climàtic, així com les seves conseqüències per a la salut i per a l’entorn.
Conclusions per al Pla Local de Salut
Durant la sessió es van presentar els resultats del diagnòstic elaborat recentment i que ha de servir com a marc per elaborar el Pla Local de Salut de Vilafranca, unes dades que permetran crear contextos, condicions i estils de vida més saludables.
L’estudi ha analitzat gran quantitat de dades i opinions professionals d’àmbits com la situació sociodemogràfica, l’entorn urbà i ambiental, els estils de vida, el suport social i la participació comunitària, l’atenció sanitària i l’estat i la percepció de salut de la població.