L’acte que es va celebrar l’11 d’abril de 2025 al Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca del Penedès ha estat organitzat pel Comitè d’Ètica Assistencial del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG) i el Comitè d’Ètica Assistencial del Consorci Sociosanitari Ricard Fortuny de Vilafranca del Penedès (CSSV), en el marc del Festival VilaPensa. En la VII edició de la Jornada d’Ètica de l’Alt Penedès, que enguany portava per títol “FragMents” hi han assistit més de 170 persones.
Aquest any va centrar el debat en la fractura de la identitat personal i en com la reflexió ètica pot impulsar una visió integral de l’individu més enllà de la patologia. La jornada va explorar la manera en què l’ètica convida a reconèixer la totalitat de la persona, orientant la reconstrucció del “jo” des del respecte per la dignitat, l’autonomia, la plasticitat de la identitat i la rellevància dels valors propis.
La Dra. Diana Escolà (presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial del CSAPG), la Dra. Maite Muñoz (presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial del CSSV) i el Sr. Jordi Sàbat (representant del Festival Vilapensa) van donar la benvinguda a la jornada a primera hora del matí. La conferència inaugural, titulada “La insuportable lleugeresa del jo”, va ser impartida pel Dr. Bernabé Robles del Olmo, neuròleg i membre del Comitè de Bioètica de Catalunya.
Després d’una pausa, la periodista Laia Paretas va moderar una taula rodona. La Dra. Pilar Pérez (Hospital Comarcal de l’Alt Penedès) va il·lustrar sobre els impactes del trastorn de l’espectre alcohòlic fetal, destacant que “l’exposició prenatal a l’alcohol deixa seqüeles irreversibles en el desenvolupament físic i neuropsicològic, amb freqüents errors de diagnòstic per no considerar aquesta possible exposició”.
Seguidament, el Dr. Jofre Padullés (antropòleg i educador social) va oferir la conferència “El jo trencat en el sensellarisme: estigma, identitat i exclusió”, on va descriure el dur impacte físic i mental de viure al carrer, agreujat per l’accés limitat a la sanitat. “La soledat i l’ansietat constants deterioren ràpidament el cos i la ment d’aquestes persones”, va subratllar.
La darrera ponència va anar a càrrec del Dr. Jeroni Muñoz, expert en geriatria i gerontologia del CSSV, que va parlar sobre la pèrdua del “jo” en les demències. Va explicar que rebre aquest diagnòstic comporta efectes físics, mentals i emocionals, sovint desencadenant reaccions inicials de ràbia i irritabilitat per la càrrega negativa que implica. Tot i això, va remarcar la importància de comunicar la veritat als pacients per tal que puguin entendre la seva situació i prendre decisions informades sobre el seu futur.
La jornada va comptar amb la participació especial de l’escriptor i periodista Màrius Serra, qui, a partir de la seva experiència com a pare d’un fill amb paràlisi cerebral, va reflexionar sobre “el jo invisible”, emfatitzant el poder transformador de la mirada: “La nostra percepció de la realitat depèn de com la contemplem”.
La cloenda de la VII Jornada d’Ètica de l’Alt Penedès va ser a càrrec de la Sra. Sira Torres, directora d’atenció a Pacients i Famílies del Consorci Sociosanitari Ricard Fortuny de Vilafranca del Penedès.