La Regió Sanitària del Penedès, de la qual forma part el Consorci Sociosanitari de Vilafranca (CSSV), compta des d’avui amb un Comitè de Direcció d’Infermeria, un espai de reflexió i anàlisi per al lideratge infermer amb visió territorial en línia amb el Pla d’Acció de la professió Infermera 2024-2025 que ha impulsat el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
L’acte de constitució ha tingut lloc a la sala d’actes de l’Hospital Universitari d’Igualada, i ha comptat amb la presència de Carme Planas, directora de cures infermeres del sistema nacional de Salut; Irene Abad, gerent de la Regió Sanitària del Penedès, i les persones amb responsabilitats directives i que són professionals de la infermeria tant de l’atenció primària com hospitalària, extrahospitalària, sociosanitària i de salut mental suggerides i representants dels proveïdors de salut de la Regió Sanitària del Penedès: el Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, el Consorci Sanitari Anoia, el Consorci Sociosanitari de Vilafranca, la Fundació Sanitària Sant Josep, l’Hospital Sagrat Cor Germanes Hospitalàries, l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, l’Institut Català de la Salut, l’Institut Pere Mata, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, la Policlínica Comarcal del Vendrell, la Xarxa Santa Tecla.
La finalitat del Comitè és reforçar el paper del col·lectiu en la presa de decisions relacionades amb la planificació de la salut a la Regió. La seva posada en funcionament també facilita escoltar de primera mà les inquietuds, situacions i casuístiques amb què es troben cadascuna de les direccions d’infermeria dels centres i treballar de manera conjunta per fer front als reptes de futur, amb una estratègia de treball i creixement comuna i compartida.
Les professionals dels diferents proveïdors de la Regió han valorat molt positivament la creació d’aquest espai i han exposat algunes de les principals línies de treball proposades a la Regió.
Irene Abad ha dit que la voluntat és convertir el Comitè en un espai de diàleg i debat, de reconeixement dels professionals de l’infermeria -tant en l’àmbit assistencial com en el no assistencial- així com en un marc per compartir plans estratègics i operatius, reptes comuns i projectes innovadors. “El paper del personal d’infermeria és clau pel bon funcionament del nostre sistema de salut, i volem que sentin el nostre reconeixement i agraïment”.
Pla d’acció del Departament de Salut
El Departament de Salut compta amb un Pla d’acció específic per a la professió d’infermera amb prioritats pel 2024 i amb continuïtat durant el 2025, i que és fruit del treball del Fòrum de Diàleg Professional. Aquest pla busca el creixement de la professió a partir de 43 accions encaminades a potenciar l’autonomia, la visibilitat en la presa de decisions i l’impacte social de tots els professionals de la infermeria.
Una de les accions prioritzades és la constitució i consolidació d’espais per al lideratge infermer amb visió territorial participativa, formalitzats mitjançant Comitès de Direcció d’Infermeria de les Regions Sanitàries.