Tres professionals del Consorci Sociosanitari de Vilafranca (CSSV) van presentar un pòster sobre el projecte d’acollida i adaptació per a cuidadors/es de residència al cinquè Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats, celebrat al Teatre Lliure de Barcelona els dies 27 i 28 de maig. Es tracta de Pilar Felices, treballadora social de la residència del Ricard Fortuny; Lucely Navea, animadora sociocultural del centre i Encarna Torres, directora d’atenció a pacients i famílies. El CSSV ha estat dos anys treballant en aquesta iniciativa.
L’esdeveniment, organitzat per quatre col·legis oficials de Catalunya -el de psicologia, el d’educadors i educadores socials, el de treball social i el de pedagogia-, comptava amb la col·laboració del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, i enguany ha posat el focus en els conceptes de relació i atenció. Amb el lema ‘Navegar (avançant) en els marges de la intervenció social’, va reunir 525 assistents, 19 taules rodones amb 61 ponents i una quarantena de professionals de 113 municipis presentant-hi comunicacions.
Les xifres també evidencien la feminització del sistema d’atenció, amb un 77% de les ponents i prop d’un 90% de les congressistes, dones. Una “feminització” dels serveis que no solament és una qüestió de nombre, sinó que té implicacions profundes en la pràctica professional i en la percepció social d’aquests serveis. En el Congrés es va constatar que la feina de cura, tan important en aquests àmbits, sovint se subestima i no es reconeix adequadament, la qual cosa pot afectar negativament la qualitat de vida de les treballadores i els treballadors i la prestació dels serveis.
Cartera de serveis “caducada”
La Comissionada del Congrés, l’educadora social Mireia Ballart Collado, va recordar en l’acte d’obertura el “col·lapse” dels serveis socials, tant els bàsics com els especialitzats, cosa que va orientar la preparació de l’acte. “Amb una cartera de Serveis Socials caducada de fa gairebé 15 anys i unes ràtios d’atenció de la població totalment per sota de les necessitats dels ciutadans, ens va portar a totes plegades a apostar per un Congrés on poguéssim compartir, pensar, reflexionar amb relació al sistema d’atenció que tenim i la relació amb la ciutadania que atenem”.
En aquest sentit, en l’espai de tancament del Congrés Ballart va assegurar que “és essencial que s’inverteixi en els serveis públics. No podem permetre el malbaratament de l’atenció al ciutadà. Evidenciar la importància del tercer sector no pot mitigar la responsabilitat pública. Calen inversions econòmiques amb bones decisions tècniques per garantir un futur sostenible i equitatiu per a tots i totes les ciutadanes”. La trobada va concloure amb un decàleg d’intencions en la proposta de millora del sistema d’atenció i la relació amb la ciutadana.